For å oppklare, egenkapital er den delen av kjøpesummen du dekker selv. Denne er på minst 15 prosent, selv om noen banker har høyere krav.
Sikkerhet er da pant i eiendom, som banken tar for å minske risikoen for å ikke få pengene tilbake.
Det er mulig å få hyttelån uten egenkapital, forutsatt at du kan stille sikkerhet i egen bolig tilsvarende det du mangler.
Skal du søke om over 85 prosent finansiering av hytta, er det sjeldent til aldri, at banken går med på det, uten å ha tilleggssikkerhet i eiendom.
Selv om bankene har en fleksibilitetskvote som gjør at de kan vike fra kravene i 10 prosent av innvilgede søknader per kvartal, er lån til hytte noe de ikke prioriterer å bruke denne til.
Har du ledig sikkerhet i boligen din? Du kan benytte deg av vår belåningsgradkalkulator for å få en pekepinn på hvor høy belåningsgrad du har.
Slik går du frem for å kjøpe hytte eller fritidsbolig uten egenkapital
Hvor mye egenkapital du trenger for å få hyttelån, vil avhenge av hvor mye hytta koster. Det er krav om minst 15 prosentegenkapital, men noen banker har høyere krav enn dette også.
Du kan benytte deg av vår egenkapital-kalkulator og sjekke hvor mye du trenger.
Det du mangler i egenkapital, må du altså dekke med ledig sikkerhet i boligen din. Det som skjer da er at banken tar pant i boligen tilsvarende summen du mangler.
Når du har nok egenkapital i hytta, kan du refinansiere hyttelånet med sikkerhet i hytta, om du skulle trenge sikkerheten i boligen til noe annet.
En hytte har høyere risiko enn en bolig, fordi den ikke er like lett å omsette. Dette gjelder da særlig hytter på fjellet, og i mindre grad de ved sjøen. Dette kommer av at det er strenge reguleringer i strandsonen og det bygges mindre der.
Er du klar for å søke hyttelån med sikkerhet i bolig? Vi forhandler hyttelån på vegne av deg, eller refinansiering av boliglån med økning. Tjenesten er gratis og uforpliktende og du finner søknadsskjema her.
Har du nok ledig sikkerhet i boligen?
Er du usikker på om du har nok ledig sikkerhet i boligen din? Du kan regne ut belåningsgraden din ved å dele boliglån på boligens verdi og gange med 100. Belåningsgrad-kalkulatoren rett under gjør det også for deg.
Belåningsgraden er forholdet mellom lån knyttet til boligen din og boligens verdi.
Du må ha en belåningsgrad på under 85 prosent, og det må være langt nok under til å enten dekke hele lånebeløpet, eller kravet om egenkapital.
Vet du ikke hvor mye boligen din er verdt? Du kan bestille e-takst fra en eiendomsmegler. Det er dette takseringsproduktet banken ønsker som dokumentasjon, og megleren sørger for at verdien oppdateres i bankens database.
Belåningsgraden din synker ettersom du betaler ned på lånet ditt, men den synker også om verdien på boligen din har økt.
Les mer om belåningsgrad her.
Lån til fritidsbolig eller bake inn i boliglånet?
Man kan enten stille sikkerhet for egenkapitalen man mangler, og blir på en måte kausjonist for seg selv. Da får du et eget hyttelån å betjene.
Mens om du har nok ledig sikkerhet, kan du ta hele hyttelånet inn i boliglånet. Noe som kan gi deg noe lavere rente.
Samtidig så bruker man opp sikkerheten i boligen, og om man for eksempel ønsker å bruke denne til noe annet senere, kan det ta lang tid å opparbeide seg det igjen.
Man må dessuten ha mye ledig sikkerhet i boligen for å kunne ta et helt hyttelån inn i boliglånet.
Har du mye sikkerhet, stiller du for øvrig godt for å kunne få lavere rente på boliglån. Her søker du om å refinansiere boliglån, og vi tar jobben med å forhandle frem et uforpliktende tilbud for deg. Tjenesten er gratis.
Veien til hyttedrømmen
Dersom du ikke har nok ledig sikkerhet i boligen din, eller mangler økonomi til å tilfredsstille kravene, må du belage deg på å jobbe målrettet for å oppnå hyttedrømmen.
Et krav som gjelder alle lån er at du ikke kan ta opp lån som gjør at total gjeld overstiger fem ganger egen inntekt. Dersom du allerede har boliglån, billån og kanskje andre lån, kan det bli vanskelig å få hyttelån i tillegg.
For å løse dette må du enten spare til mer egenkapital, slik at hyttelånet blir mindre. Eller så må du prioritere å betale ned gjeld raskere, slik at du kan låne mer. Du trenger uansett tilstrekkelig egenkapital eller ledig sikkerhet i boligen.
Det kan ta flere år før du får kjøpe fritidsbolig eller hytte, avhengig av økonomiske forutsetninger.
For mange er det vanskelig å øke inntekten sin noe særlig, så fokuset bør kanskje være på å senke kostnader for å ha mer til overs til sparing. Få oversikt med et budsjett, sjekk om du sløser på noe, og sjekk at du har de beste avtalene for faste utgifter.
Vi kan hjelpe deg med å få ned rente på ulike lån, slik at du kan få mer overs til sparing eller betale ned gjeld raskere:
-
Flytte boliglånet til en bank med lavere rente
-
Flytte billånet til en bank med lavere rente
-
Refinansiering uten sikkerhet (samle forbrukslån, kredittkort og andre smålån)
-
Refinansiering av gjeld med sikkerhet i bolig (for eksempel forbrukslån, kredittkort og billån)
Få hjelp til å forhandle lån til hytte med sikkerhet i bolig
Dersom du har bestemt deg for å kjøpe hytte med sikkerhet i boligen din, kan vi hjelpe deg med å forhandle på vegne av deg.
Enten det er snakk om et eget hyttelån, eller om å refinansiere boliglån med en økning stor nok til å kjøpe hytte.
Eller ønsker du bare å sjekke om du kan få et bedre tilbud på boliglånet du har i dag? Det er unødvendig å betale for mye til banken din, når du heller kan spare penger til egenkapital til hytte.
Begge deler finner du i samme skjema. Du søker helt enkelt rett under teksten her.
Har du spørsmål om lån til fritidsbolig eller hytte? Eventuelt om søknaden din? Ta gjerne kontakt med oss i Tjenestetorget Finans på e-post: post@tfinans.no eller 66 77 01 01, så hjelper vi deg.