I Norge er det fire selskaper som har konsesjon fra Datatilsynet til å drive med kredittvurderinger av privatpersoner. Det er Bisnode, Creditsafe, Evry og Experian.
En frivillig kredittsperre kan være relevant når man er utsatt for ID-tyveri. For da får ikke de som driver med kredittvurderinger tilgang på dine kredittopplysninger, og dermed må långiver avslå lånesøknaden.
Dermed får ikke tyvene innvilget lån eller kreditt i ditt navn. En annen forbindelse man ønsker å sette en frivillig kredittsperre, er når man ønsker at man selv ikke tar opp mer kreditt.
Dersom sistnevnte er tilfelle, er det viktig at du klarer å betjene gjelden du allerede har. Altså at det faktisk blir betalt avdrag hver måned og ikke bare minstebeløp.
Har du problemer med dette, bør du søke hjelp utover det å sette frivillig kredittsperre. Enten det er å refinansiere for å få ned kostnader eller om du tar kontakt med kommunens gjeldsrådgiver.
Hvordan opprette frivillig kredittsperre?
Som nevnt er det fire selskaper med konsesjon til å drive med kredittvurdering. For å opprette frivillig kredittsperre, må du gå inn på hver enkelt av deres nettsider.
Dette er helt gratis å gjøre, og gjør slik at det enkelte selskap ikke kan foreta kredittsjekk av deg.
Hvis du bare oppretter kredittsperre hos et av selskapene, kan de andre selskapene fortsatt foreta en kredittvurdering av deg. Dersom du vil være helt sikker, må du sørge for å være sperret hos alle fire.
Hver enkelt side har gjort det enkelt å få opprettet kredittsperren, og du kan logge inn med BankID. Har du ikke BankID, kan du kontakte deres kundeservice om hvor man kan sende inn kopi av gyldig legitimasjon per post.
Under finner du lenker til de ulike selskapene som driver med kredittsjekk av privatpersoner.
For å oppheve frivillig kredittsperre går du inn på samme side med BankID og fjerner kredittsperren. Det er også mulig å se gjenpartsbrev de ulike aktørene har sendt deg på disse sidene.
Er du utsatt for ID-tyveri?
Identitetstyveri er et økende problem, og innebærer at noen skaffer seg, besitter, overfører, benytter eller utgir seg for å være deg. Med tanke om å svindle, bedra eller annen kriminalitet.
Et eksempel er at man har skaffet seg nødvendige opplysninger fra bank- eller kredittkort for å kjøpe varer i ditt navn. Eller for å ta opp lån, kreditt eller søke kredittkort.
Som nevnt hindrer frivillig kredittsperre en kredittsjekk av deg, og dermed hindrer det uvedkommende å ta opp lån og kreditt i ditt navn. Når det er kontroll på situasjonen kan du oppheve sperren.
Du kan også hindre tyven i å bruke bankkortet ditt ved å sperre det. Dette gjør man enkelt ved å ringe banken, eller gå inn i mobilbank eller nettbank.
ID-tyveri kan forårsake store økonomiske tap, og du bør ta kontakt med politiet så raskt som mulig for å anmelde det. Blir opplysninger om deg misbrukt på nett, kan du få råd av slettmeg.no.
Det finnes flere forebyggende tiltak mot ID-tyveri. For eksempel å være bevisst på hvilken informasjon du deler og med hvem, vurdere hvor gode passord du bruker og at du ødelegger dokumenter med personopplysninger. En del forsikringsselskap tilbyr også forsikring mot ID-tyveri.
Hindre deg selv i å ta opp lån?
En annen grunn til å opprette frivillig kredittsperre, er å stoppe seg selv fra å ta opp nye lån og kreditter. Det kan være at gjelden tar overhånd, eller at man ønsker å unngå at den gjør det.
Du vil automatisk få avslag dersom du søker nye lån og kreditter. Ettersom man ikke får lån uten kredittsjekk i Norge.
En frivillig kredittsperre er dermed et godt preventivt tiltak, men for deg som allerede har gjeld som er vanskelig å håndtere, bør du også søke hjelp.
Det kan for eksempel være refinansiering for å få ned lånekostnadene, eller å ta kontakt med gjeldsrådgiver i kommunen.
Trenger du hjelp med gjelden?
Å få hjelp med gjelden kan være et godt tiltak for å hindre at man tyr til forbrukslån og kreditter i fremtiden. Har man en romsligere økonomi hver måned, kan man potensielt ha mer til sparing.
Men mange blir kanskje motløse bare av tanken, og kanskje føles det flaut? Men da gjelder det å huske at det er dyrt å ha gjeld, og det blir ikke bedre før man tar grep.
Vi kan hjelpe deg med å finne låneløsninger som passer din situasjon. Man kan refinansiere forbruksgjeld med å ta et nytt forbrukslån som samler de tidligere lånene med lavere rente.
Eller så er det en løsning for deg med ledig sikkerhet i bolig. Dette kalles omstartslån, og er et lån tiltenkt deg med mye ugunstig gjeld, selv med betalingsanmerkninger og inkasso.
Du finner skjema for usikret refiansieringslån her, og for omstartslån her.
Husk at for å søke refinansiering må du fjerne kredittsperre man eventuelt har, ettersom man trenger å få foretatt en kredittvurdering av deg. Man kan frivillig kredittsperre seg selv igjen senere, om man ønsker det.