Veien til betalingsanmerkninger starter altså med å ikke betale for varer, tjenester eller annet man skylder.
Deretter går veien til inkasso, og det er inkassobyrået som tar initiativ til å få registrert anmerkning på deg. De sender en merknad til kredittopplysningsbyråene, som tar seg av selve registreringen.
Inkassobyrået gjør dette først når det har gått så langt at du blir varslet om at det blir tatt rettslige skritt for å kreve inn pengene du skylder.
Etter betalingsanmerkningen blir registrert hos kredittopplysningsbyråene, vil långivere og andre som kan ha interesse av å vite om du er betalingsdyktig, bli advart om at du ikke betaler det du skylder.
Den eneste måten å slette betalingsanmerkningen, er at du betaler kravet hos kreditoren som fikk registrert anmerkningen på deg.
Hvordan får man betalingsanmerkning?
Her er noen eksempler på saker og situasjoner hvor man får registrert betalingsanmerkning:
-
Ubetalt inkassosak (men først etter du har fått varsel om rettslige skritt)
-
Gjeldsordning (gjennom hele perioden)
-
Lønnstrekk
-
Forliksdom
-
Misligholdt avdragsordning
-
Konkurs
-
Utleggsforretning gjennomført av Namsnemda
Felles er at alt starter med ubetalte krav, og at det har blitt satt i gang rettslige skritt.
Privatpersoner blir varslet skriftlig av kredittopplysningsbyråene før de rapporterer anmerkningen, og har da 30 dager å rette opp saken før det blir tatt rettslige skritt.
For næringsdrivende blir anmerkningen registrert 30 dager etter betalingsoppfordringen.
Om du fortsatt ikke betaler, vil rettslig inkasso være konsekvensen. Det vil si at kreditor vil gå videre til en rettslig instans for å kreve inn pengene.
Det kan være forliksrådet eller namsnemda, og kan ende med at du blir pålagt en løsning for å dekke kravet, om dere ikke blir enig. Det kan for eksempel være tvunget utlegg, lønnstrekk eller tvangssalg.
Dette er konsekvensene av å ha betalingsanmerkninger
Betalingsanmerkninger dukker opp for de som tar en kredittvurdering av deg. For eksempel en bank som du har søkt lån hos. Alle banker i Norge er pålagt å foreta en kredittvurdering av lånekundene de vurderer.
Men det er ikke bare banker som ønsker opplysninger om eventuelle betalingsanmerkninger. Det kan blant annet være bedrifter og privatpersoner som tilbyr tjenester eller produkter som betales etterskuddsvis.
Visse arbeidsgivere kan også foreta en kredittvurdering av deg.
Da snakker vi om ulike abonnementer, slik som mobil og bredbånd. Eller til og med på leiemarkedet kan det bli vanskelig å finne et sted å bo som ikke ønsker å vite om du misligholder når du skylder penger.
Det kan dessverre være vanskelig å få refinansiering når du har betalingsanmerkninger og inkasso også.
Selv om refinansiering kan hjelpe deg med å få slettet anmerkning og få økonomien tilbake på rett kjøl. Det eneste unntaket er hos spesialistbanker som tilbyr omstartslån, som er refinansiering med sikkerhet i bolig.
Dette bør du gjøre når du blir varslet om rettslige skritt
Det er ofte ulike grunner til at folk havner i en situasjon der de mottar et inkassokrav, og det trenger ikke være så farlig, eller uvanlig for den saks skyld.
Kanskje du har glemt en regning, eller bare ikke hatt mulighet til å betale den? Så, hva gjør du når du først har fått et inkassokrav?
-
Sett deg inn i saken din! Du kan som regel logge deg inn på de ulike inkassobyråene sine hjemmesider for å sjekke opp saken de har sendt ut varsel på.
-
Sett opp et budsjett og se om du klarer å betale det du skylder. Hvis ikke, bør du se hvor mye du minimum klarer å betale i måneden.
-
Klarer du ikke betale gjelden? Kontakt inkassobyrået så fort som mulig for å finne en løsning, om det er en nedbetalingsplan eller en betalingsutsettelse.
-
Refinansiering av gjelden vil kunne hjelpe deg med å få ned rentekostnadene og gjøre det lettere å betale tilbake. Inkassokrav og eventuelle betalingsanmerkninger vil bli slettet.
Få hjelp til å få orden på økonomien din. Om du ofte får inkassovarsel eller betalingsoppfordring, er det lurt å ta kontakt med noen som kan hjelpe deg med å lage gode, økonomiske rutiner.
Hvordan sjekke om man har betalingsanmerkning
Hvis du er usikker på om du har betalingsanmerkninger eller ikke, så kan du sjekke det helt gratis på nett.
Du har rett til å få innsikt i hvilke opplysninger som kredittopplysningsbyråene har lagret om deg. Ved å logge seg inn hos dem, kan du altså se om du har anmerkning.
Her kan du logge inn og sjekke betalingsanmerkninger gratis:
Det er to selskaper til som har konsesjon til å drive med kredittopplysninger i Norge. Det er Creditsafe og Tietoevry (Infotorg). Disse kan du også kontakte, men Bisnode og Experian har løsninger hvor du logger inn med bankID og får se umiddelbart.
Hvordan fjerne betalingsanmerkning
Dersom du har fått en betalingsanmerkning, og ønsker å fjerne denne, kan du gjøre dette ved å betale alle krav i sin helhet, inkludert renter og salærer. Når krav og gjeld er betalt får kredittopplysningsbyråene beskjed om dette, og fjerner anmerkningen.
Det er mulig du må inngå en nedbetalingsplan om du ikke har mulighet til å betale alt med én gang, eller kanskje du er nødt til å leve på et stramt budsjett for en viss periode. Det beste er å få betalt alt så fort som mulig, slik at du slipper å sitte med en betalingsanmerkning i flere år frem i tid.
En annen måte er å søke om refinansiering. Da vil en ny bank betale ned gjelden din hos kreditor, slik at betalingsanmerkninger blir slettet og du sitter igjen med et nytt lån.
Det er dessverre vanskelig å få refinansiering med inkasso eller betalingsanmerkninger. Derfor må man gjerne til banker som spesialiserer seg på å hjelpe personer i din situasjon. Disse kalles ofte for omstartslånsbanker.
Betalingsanmerkninger slettes etter fire år
Som nevnt, slettes betalingsanmerkninger kun ved at du betaler ned gjelden din hos kreditoren som satt anmerkningen.
Betalingsanmerkningen slettes også etter 4 år, selv om du ikke har gjort opp for deg. Men kreditor kan ta nye rettslige skritt for å gjenopprette betalingsanmerkningen.
Dermed kan man ikke vente ut situasjonen og håpe at kreditor mister interessen for å få pengene sine tilbake. Inkassobyrået lever av å kreve inn penger.
Effektivt kan man fortsatt si at eneste måten å bli kvitt anmerkningen, er å betale ned gjelden. Enten frivillig eller ved en form for rettslig tvang. For eksempel ved en gjeldsordning.
Vanskeligere å ta opp lån til refinansiering
Refinansiering er en måte å betale ned gjeld hos kreditor, og dermed få slettet betalingsanmerkningen. Dessverre vil selve anmerkningen gjøre det vanskelig med refinansiering.
Allerede fra saken har gått til inkassobyrået, vil det være vanskelig. Selv om det er da man trenger det som mest. Har du bare fått inkassovarsel, har du 14 dager til å betale for deg. Da kan det være mulig å få refinansiert uten sikkerhet.
Er inkassosak eller betalingsanmerkning allerede i gang, vil du som regel få nei fra de tradisjonelle bankene.
Alternativet blir da et omstartslån, som er refinansiering med sikkerhet i bolig. Det kan være med på å stoppe blant annet tvangssalg av bolig, lønnstrekk eller lignende rettslige prosedyrer.
Forutsetningen er at du har ledig sikkerhet i en bolig, samt fast inntekt. Det kan også være mulig å refinansiere med kausjonist.
Få hjelp til å forhandle refinansiering med betalingsanmerkning
Hvis du tenker at et omstartslån høres ut som noe som kan hjelpe deg å bli kvitt betalingsanmerkninger eller krav fra inkassobyrå, kan vi hjelpe deg med dette.
Vi forhandler omstartslån på vegne av deg, helt gratis og uforpliktende. Du søker enkelt via skjema rett under her, og vi setter i gang med å jobbe med søknaden din så fort som mulig.
Som nevnt er forutsetningen at du har tilgang på ledig sikkerhet i en bolig, samt en fast inntekt. Det er viktig at du tar grep så tidlig som mulig, slik at du slipper at situasjonen forverrer seg og blir vanskeligere å håndtere.
Våre dyktige lånerådgivere jobber hver dag med å finne de beste låneløsningene for ulike situasjoner, og vil kunne se hva som egner seg best for deg.
Har du spørsmål om betalingsanmerkning eller omstartslån? Ta kontakt med oss på telefon: 66 77 01 01 eller e-post: post@tfinans.no.