Når du betaler renter på lån, får du 22 prosent av summen som skattefradrag. Betaler du eksempelvis 100 000 kroner i renter i løpet av året på et lån, får du et fradrag på 22 000 kroner. Dette gjelder ikke bare boliglånet, men alle typer lån.
Eksempler på lån som kan gi deg rentefradrag:
-
Fellesgjeld
-
Studielån
-
Kredittkort
-
Kjøpskreditt
-
Lån fra arbeidsgiver
-
Private lån, for eksempel fra familiemedlemmer
-
Lån i utlandet
Lønner det seg å ha lån? Selv om man får fradrag for rentene man betaler, vil du nesten alltid spare mest på å ikke betale renter. I visse tilfeller kan det lønne seg å ha lån hvis du klarer å få høyere avkastning enn rentene du betaler, men som oftest oppnår man ikke høy avkastning uten høy risiko for å tape.
I tillegg til renter på lån kan du også få fradrag for noen omkostninger knyttet til lån, og da særlig ved refinansiering av lån.
Dette gir rentefradrag på skatten
Det er ikke bare renter på lån som gir deg skattefradrag. Det er flere kostnader knyttet til lån som gir deg fradrag.
Her har du en oversikt over lånekostnadene som kan gi deg skattefradrag:
-
Renter på lån og kreditt
-
Termingebyr
-
Etableringsgebyr
-
Forsinkelsesrenter
-
Gebyr ved individuell nedbetaling av fellesgjeld
For ordens skyld, her er kostnader knyttet til lån som ikke gir fradrag:
-
Inkassosalær
-
Rettsgebyr
-
Årsgebyr på kredittkort
Sørg for at du får fradrag for refinansieringskostnader
Noen kostnader kan du kun få skattefradrag for dersom det er knyttet til refinansiering.
Du får selvfølgelig fradrag for renter på refinansiert lån, i tillegg vil du kunne få fradrag knyttet til kostnader som ikke er rente:
-
Takst, dersom det er i forbindelse med refinansiering
-
Rådgivning
-
Andre omkostninger knyttet til refinansiering, for eksempel etableringsgebyr
-
Tinglysningsgebyr av pantobligasjon
-
Andre omkostninger ved opptak av lån som er betalt til andre enn banken
Du kan bli spurt om dokumentasjon i ettertid, så ta vare på kvitteringer eller annen dokumentasjon.
Hvordan få oversikt over renter du betaler
I skattemeldingen vil lån og renter være forhåndsutfylt ut fra hva banken eller andre långivere har rapportert inn.
Bankene dine sender ofte ut årsoppgaven i januar. Der vil du få full oversikt over lån og renter for året før.
Husk at du kan endre skattekortet hele året med forventet rentekostnad. Skattekortet oppdaterer seg ikke automatisk og du bør sørge for at det blir riktig, enten renten har gått opp eller ned.
Det gjelder også om du har betalt mye ekstra på lån eller refinansiert slik at du betaler mindre i rente. Har du oppgitt at du betaler mer renter på lån enn planlagt, kan du ende opp med å skatte for lite.
Har du behov for oversikt over renter før årsoppgaven kommer? Du kan sjekke nedbetalingsplanen din, hvor det skal stå fordeling mellom avdrag og renter. I tillegg kan du sjekke fakturaer du allerede har betalt.
Slik fyller du inn lån og renter i skattemeldingen
Du kan gjøre endringer i skattemeldingen din på Skatteetaten sine nettsider.
I utgangspunktet vil banken selv legge inn renter du har betalt i løpet av året. Du bør likevel sjekke skattemeldingen at summen er riktig, eller om det mangler noe. Kjøpskreditt er for eksempel lett å glemme.
For ordinære lån og renter innrapportert av norske banker eller Lånekassen trenger du ikke dokumentasjon. Har du lån hos andre som du betaler rente på, slik som lån fra arbeidsgiver eller familie, må du fremlegge dokumentasjon dersom Skatteetaten spør.
Som nevnt over kan du for eksempel legge inn kostnader du har rundt refinansiering av lån. Slik som takst og etableringssgebyr. Også her kan du måtte legge frem dokumentasjon hvis du blir spurt.
Dele fradrag med medlåntaker
Fra skattemeldingen 2023 begynte Skatteetaten å fordele lån og renter likt mellom medlåntakere, mens det før ble satt opp på innehaveren av lånet.
Om denne fordelingen ikke gjenspeiler den faktiske fordelingen dere i mellom, må dere gå inn i hver deres skattemelding og korrigere dette.
Ektefeller, registrerte partnere eller meldepliktige samboere kan fordele lån og renter i skattemeldingen slik man ønsker.
Om dere faller inn under en av de førstnevnte kategoriene, kan dere altså fordele uavhengig av hvem som faktisk har betalt hva eller hvordan lånet er fordelt i banken, mens samboere og andre må fordele lånet likt eller etter hvor mye dere faktisk er ansvarlig for.
Det kan være lurt å gå gjennom fordelingen, ettersom det kan gjøre at dere får mer ut av skattefradraget. Dette gjelder særlig om en av dere har inntekt lavere enn personfradraget, da kan det være lurt å sette en større andel av lånet på låntakeren med høyere inntekt.
Har dere separat økonomi, slik som ikke-meldepliktig samboere, bør dere også ta en sjekk og sørge for en rettferdig fordeling. Hvis den ene parten betaler mer i renter enn den andre, vil det være rettferdig å overføre rentekostnadene slik at fradraget blir fordelt riktig.
Lavere rente? Pass på fradraget
Man kan spare mye penger på å refinansiere lånet sitt, men om du ikke tenker på skattemeldingen vil du kunne få en skattesmell.
Etter refinansiering betaler du mindre i renter, og om du ikke setter ned dette beløpet kan det ende opp med at du betaler mindre i skatt enn du skal i løpet av året. Da vil du kunne gå på en skattesmell året etter.
Husk at selv om du får mindre i fradrag når du refinansierer, så vil det fremdeles lønne seg å få ned renter på lån.
For enkelhets skyld, si at du har et lån hvor du betaler 100 000 kroner i rente i året. Med 22 prosent skattefradrag vil du trekke fra 22 000 kroner på skatten.
Tenk deg at du gjør en stor innbetaling på lånet eller refinansierer til lavere rente. Får du ned rentebeløpet til eksempelvis 80 000 kroner vil du ha spart 20 000 kroner i renter. Rentefradraget vil da bli på 17 600 kroner.
Spar enda mer med lavere renter på lån
For å spare mest mulig er det viktig å ha den beste renten. Enten du samler flere lån i boliglånet, eller flytter et lån fra en bank til en annen, kan det spare deg for mye.
Send en søknad om refinansiering av boliglån gjennom oss, så tar vi jobben med å forhandle frem nytt boliglån for deg. Har du flere lån, kan vi også hjelpe deg med disse.
Tjenesten vår er helt gratis, og tilbud du eventuelt mottar fra bankene vi samarbeider med er helt uforpliktende.
Som nevnt over, kan du få fradrag knyttet til noen av kostnadene du har knyttet til refinansiering av lån. Dermed er det enda mer å spare på å flytte boliglånet til en billigere bank.
Har du spørsmål om boliglån eller søknaden din? Ta kontakt med oss på telefon: 66 77 01 01 eller e-post: post@tfinans.no, så hjelper vi deg så raskt vi kan.