Skal du selge bolig? Da kan det være lurt å lese videre, slik at du blir oppmerksom på eventuelle forsøk på kupping.
For deg som kjøper, kan det også være verdt å nevne at taktikker for kupping gjerne ikke er godt likt av verken selger, meglere eller andre interessenter for boligen. Da kupping av bolig før visning gjerne fører til avlyst visning og budrunde.
Slike taktikker er dessuten gjerne mer gunstig for kjøper enn for selger. Ofte kan de tjene mer på å holde budrunde enn ved å akseptere budet ditt.
Hvis du for eksempel prøver å kuppe bolig før visning, kan det være lurt å legge inn et bud over prisantydning, for å få selger til å akseptere.
Vi kommer til å bruke «kupping» som begrep i noe utvidet forstand, og gå gjennom et par andre taktikker ved boligkjøp. Husk at alle bud er en juridisk bindende avtale.
Ofte vil budrunden foregå dagen etter siste annonserte visning av boligen. Derfor bør du ha finansieringsbevis klart før dette. Slik at du bedre kan planlegge taktikken din for kupping.
Boliger med forkjøpsrett
En del boliger selges med forkjøpsrett. Dette er gjerne hvis boligen er bygget av et boligbyggelag, og forkjøpsretten går til medlemmet med lengst ansiennitet som medlem.
Da foregår visning og budrunden som vanlig, men den som sitter som vinner av budrunden får ikke boligen med en gang.
I stedet blir budet annonsert blant medlemmene som har forkjøpsrett, og de har mulighet til å melde interesse for å ta over budet til budvinneren.
Den som har lengst ansiennitet blant interessentene vil da få kjøpe boligen til den prisen. Det er flere medlemsorganisasjoner som har boliger med forkjøp. Å melde interesse for forkjøp er bindende.
Bud med kort akseptfrist
Megler har ikke lov til å formidle bud med kortere akseptfrist enn klokken 12 dagen etter siste annonserte visning.
Derfor må i så fall boligselger formidle dette budet selv. Det vil si at de må sjekke om finansiering er i orden, og om forbehold lar seg gjøre.
Budet må dermed være så godt at boligselger er redd for å gå glipp av det, og være verdt det ansvaret de påtar seg med å måtte formidle bud på boligen selv.
Du kan også gi et bud med kort akseptfrist i selve budrunden, med for eksempel 5 til 10 minutter akseptfrist. Dette legger press på både budgivere og selger.
Budgiverne rekker kanskje ikke ta stilling til det, og selger kan bli skremt til å godta i frykt for å få mindre for boligen.
Har du et lavere bud, bør du heller gå for en lengre akseptfrist. Ettersom boligselger da blant annet bør få venne seg til tanken på at de kanskje må selge under prisantydning.
Kjøper du i et marked hvor det er uvisst om man får solgt boligen til prisantydning, altså få interessenter, kan dette være en strategi.
Dette bør du tenke på ved bud før visning
Kupping kan være å legge inn bud på boligen før visning. I håp om at selgeren avlyser videre visning og budrunden. Dette er ikke uten risiko.
Selv om boligselger har omfattende opplysningsplikt, og sørge for at du får den lovpålagte informasjonen, betyr ikke det at du er fritatt å undersøke boligen.
Skal du legge inn bud før visning, bør du sørge for å få arrangert en privat visning. Slik at du får undersøkt boligen skikkelig.
Som nevnt, er alle bud juridisk bindende. Selv om du ikke har sett boligen.
En risiko for både kjøper og selger er at det oppstår uenighet i etterkant av boligsalget. Dette kan bli både kostbart og tidkrevende.
Bud direkte til selger
Har boligselger megler, har de en verdifull alliert når det kommer til å få høyest mulig pris. En lokalkjent megler vil raskt se om budet ditt er godt nok, eller om det er verdt å kjøre en budrunde.
En annen taktikk, er dermed at budgiver forsøker å formidle bud direkte til boligselger, og gå utenom eiendomsmegler.
Megler har nemlig ikke lov til å formidle bud med kortere frister enn klokken 12 dagen etter siste annonserte visning.
Når budgiver henvender seg direkte til selger, er det lurt å være tidlig ute. Kontakt megler for privat visning, og be deretter om kontaktinformasjon til den som skal selge.
Velger boligselger å godta et direkte bud, vil de måtte gjøre noe av jobben selv, som megler ellers hadde gjort. Slik som å sjekke finansiering og formidle informasjon om budet til mulige andre budgivere.
For at selger skal ønske å stå med ansvaret for dette, må igjen budet være verdt det.
Lukkede bud
Når noen legger inn bud i budrunden, har man mulighet til å legge ved visse forbehold.
Et eksempel på et forbehold er at man kan legge inn bud med forbehold om finansiering. Da må selger selv vurdere om de vil godta budet, og i så tilfelle risikere at budgiver ikke får tilstrekkelig finansiering.
Et lukket bud er et bud med et forbehold om at kun selger får se budet. De andre i budrunden får da ikke vite om det.
Selger vil gjerne få mest for boligen i en åpen budrunde, så budet må være høyt nok til at de tror de ikke vil få en bedre sum i en åpen budrunde.
Dette risikerer selger ved kupping
Når selger mottar et direkte bud før visning, risikerer de å selge boligen til lavere pris enn hva de hadde fått fra andre budgivere.
Samtidig kan selger risikere å få mindre enn ditt bud i en budrunde dersom det er mangel på andre interessenter.
I et hett boligmarked kan det være vanskeligere å få selger til å gå med på dette. Dette vil variere ut fra boligtype, geografisk beliggenhet og når på å året salget foregår.
Boligselger vil nok gjerne kontakte megler for å rådføre seg om hvorvidt de bør godta budet ditt eller ikke.
Kjøpe bolig? Ha finansieringsbeviset klart
Enten du tenker å legge inn bud direkte til selger eller være med på en budrunde, er det nyttig å ha finansieringsbeviset i orden.
Ved å ha finansieringsbeviset klart, slipper du å legge inn bud med forbehold, og har større sannsynlighet for at selger godtar.
Vi forhandler frem finansieringsbevis og boliglån på vegne av deg, helt uforpliktende og gratis.
Søknadsskjema finner du rett under teksten. En av våre dyktige lånerådgivere vil sette i gang med arbeidet så raskt som mulig, og komme tilbake til deg med det beste tilbudet vi får til fra en av våre samarbeidsbanker.
Ta kontakt med oss på telefon: 66 77 01 01 eller e-post: post@tfinans.no dersom du har spørsmål angående boliglån eller søknaden din, så hjelper vi deg så godt vi kan.